Publicat: 2009-05-14 16:06:57

Fântânile şi sănătatea cetăţenilor

După cum ştim, apa – izvorul vieţii, este sursa de creştere, alimentaţie şi rezistenţă fără de care un organism viu nu ar putea rezista prea mult.

Specialiştii au examinat starea apei din 10 fântâni ale satului nostru, Crihana Veche, şi s-a ajuns la concluzia că apa pe care o folosim în alimentaţie este de o calitate foarte rea şi nu corespunde normelor de igienă sanitară. Ne-am pomenit în această situaţie critică din motiv că fântânile sunt înconjurate de gunoişti.

Într-o zi, trecând pe lângă fântâna nr. 048, am observat că o persoană aruncă pietre în ea.

Altă dată, m-am dus la fântână pentru a aduce o găleată de apă, iar căldarea era plină cu pene şi apa era foarte tulbure. De atunci nu am mai băut niciodată apă din acea fântână.

În afară de aceasta, unele fântâni din localitatea noastră nu sunt bine acoperite, nici amenajate. Chiar dacă cineva încearcă să le aducă în ordine, să le vopsească, sa planteze copaci în jurul lor, oricum se găsesc persoane care merg şi fac rău: mănâncă seminţe, aruncă cojile în fântână, rup, smulg copacii şi arbuştii sădiţi, desenează diverse lucruri pe fântână – este un dezastru nemaipomenit.

Acum doi ani am fost martor al unor fapte nesăbuite, săvârşite de consătenii noştri. În ziua respectivă, un om adăpa măgarul cu căldarea din care bem şi noi apă. Mai târziu, nepotul acestuia a aruncat o pisică moartă în fântână! Vă puteţi imagina cât de poluată este apa pe care noi o consumăm zilnic din acea fântână?

Vă îndemn pe toţi, să păstrăm curăţenia în jurul izvoarelor şi fântânilor, căci apa curată este sănătatea noastră!

Xenia OSTAŞ, s. Crihana, Cahul, redactorul ziarului local „Minerva”
Preluat din revista "Natura"