Publicat: 2009-10-15 07:53:59

Peste 80 de ţări celebrează Ziua internaţională a spălării mâinilor cu săpun, ediţia a 2-a

Oricine poate face o diferenţă implicându-se în campania "mâinile curate salvează vieţi"ghd_logo.jpg

În fiecare an, bolile diareice acute şi infecţiile respiratorii cauzează moartea a mai mult de 3,5 milioane de copii cu vârsta mai mică de cinci ani.

Cea de a doua ediţie a Zilei internaţionale a spălării mâinilor cu săpun, este sărbătorită la 15 octombrie 2009, strălucind în prim-plan datorită importanţei sale pentru promovarea spălării mâinilor cu săpun ca una dintre cele mai eficiente şi accesibile intervenţii pentru protecţia sănătăţii.

Apa reprezintă o resursă insuficientă. Spălarea mâinilor cu apă şi săpun mai ales în cazurile speciale, cum ar fi după folosirea toaletei şi înainte de atingerea produselor alimentare - ajută la reducerea incidenţei bolilor diareice cu mai mult de 40 la sută şi a infecţiilor respiratorii cu aproape 25 la sută. În plus, spălarea mâinilor cu săpun este, de asemenea, una din măsurile recomandate în prevenirea răspândirii virusului gripei H1N1.

Deşi săpunul este disponibil în cele mai multe case, ratele de spălare a mâinilor cu săpun la nivel global în momentele critice(speciale) variază de la zero la 34 la suta. În scopul atingerii unui succes de schimbări în comportamentul uman, este vital a integra abordări bazate pe practicile bazate pe comunitate şi cele sensibile, care exprimă ce îi motivează pe oameni să se schimbe.

Apa nesigură şi sanitaţia neadecvată reprezintă de cele mai dese ori cauzele majore de pierderii a locurilor de lucru şi a abandonului şcolar, perpetuarea ciclului de stagnare economică şi socială în multe ţări. Investiţiile în domeniul sănătăţii, protecţie a copilului, educaţie, aprovizionării cu apă şi sanitaţie devin periclitate atunci când nu se pune accent pe spălarea mâinilor cu săpun.

Sub sloganul "mâinile curate salvează vieţi," cea de-a doua ediţie a campaniei Zilei internaţionale de spălare a mâinilor cu săpun are drept scop implicarea elevilor ca agenţi eficienţi de producere a schimbării. Introducerea intervenţiilor privind apa, sanitaţia şi igiena în şcoli, inclusiv practica de spălare a mâinilor cu săpun, reprezintă un punct de pornire pentru înţelegerea de către copii a acestor subiecte şi transmiterea acestor bune practice acasă şi în comunitate.

Instalaţiile sanitare îmbunătăţite şi programe de igienă, combinate cu practica de spălare a mâinilor cu săpun au un impact direct asupra Obiectivului de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) 2: învăţământ primar universal şi ODM 3: egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi privind înscrierea, ratele de prezenţă şi retenţie în şcoli, atât pentru fete, cât şi pentru băieţi. În plus, folosirea practicii de spălare a mâinilor cu săpun ar contribui în mod semnificativ la îndeplinirea ODM 4 de reducere a deceselor copiilor cu vârsta mai mică de cinci ani cu două treimi până în 2015. Spălatul mâinilor cu săpun reprezintă o piatră de temelie a sănătăţii publice şi poate fi considerat un “vaccine” accesibil pe care şi-l poate pune fiecare.

Aproximativ 200 de milioane de copii din 86 de ţări de pe cinci continente şi-au săpunit mâinile în cadrul evenimentelor inaugurale din anul trecut, a Zilei Mondiale de spălare a mâinilor cu săpun. Din Columbia până în Bangladesh, din Kenya până în Filipine, din Regatul Unit în Etiopia, şcoli şi comunităţi din întreaga lume organizat au participat la festivităţile şi campanile de spălare a mâinilor cu săpun.

În acest an mai multe milioane, inclusiv, copii, profesori, părinţi, celebrităţi, precum şi oficiali guvernamentali în peste 80 de ţări, planifică a adera la aceste festivităţi.

Ziua Internaţională de Spălare a Mâinilor cu Săpun este o iniţiativă globală public-privată pentru spălare cu săpun, şi este susţinută de un număr mare de guverne, instituţii internaţionale, organizaţii ale societăţii civile, ONG-uri, companii private şi persoane fizice din întreaga lume.

Notă către editori:

Pentru a afla mai multe despre eveniment vă invităm să vizitaţi website-ul www.globalhandwashingday.org

Ziua Internaţională a Spălării Mâinilor cu Săpun este o iniţiativă globală public-privată pentru spălarea mâinilor cu săpun (PPPHW), o coaliţie formată din următoarele organizaţii: Academia pentru Dezvoltare Educaţională, Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, Colgate-Palmolive, Centrul Internaţional pentru cercetarea bolilor diareice, Şcoala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg, Şcoala de Igienă şi Medicină Tropicală din Londra, Procter & Gamble, UNICEF, Unilever, USAID, Banca Mondială, Programul de Apă şi Sanitaţie, precum şi Consiliul de Colaborare în Domeniul Aprovizionării cu Apă şi Sanitaţie.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi:

Secretariatul Global public-privat pentru spălarea mâinilor cu săpun (PPPHW):

Nat Paynter, Coordonatorul Global, Tel: +1 202 473 1504, e-mail: npaynter@worldbank.org

Eloy Parra, Communicatii, Tel: +41 788 128 642, e-mail: eparra.wsp @ gmail.com