Publicat: 2009-07-01 02:47:16

La Hârtop apa Cogâlnicului este mai curată

Un mic afluent al râului Cogâlnic, pe o lungime de 4 km, a fost curăţat de toate murdăriile aruncate în cursul lui. Opt remorci de gunoi au fost scoase din albia şi apa acestuia. S-au implicat cu mult entuziasm în această acţiune elevii claselor a 5 – a 9-a de la Gimnaziul Hârtop, Cimişlia. Or, acest afluent al Cogâlnicului trece de-a lungul satului lor, ani de-a rândul oamenii aruncând aici tot ce se nimereşte.


IMG_0678.JPG

Elevii implicaţi la salubrizarea râului. Satul Hârtop, Cimişlia. 2009.


Salubrizarea a fost organizată în cadrul acţiunii demarată de către Ministerul Ecologiei şi Resurselor Naturale sub genericul: „Râu curat, de la sat la sat”, care are ca scop îmbunătăţirea situaţiei ecologice a albiilor râurilor şi bazinelor acvatice din intra- şi extravilanul localităţilor.

Primarul de Hârtop, Vladimir Medoni, sprijinit de administraţia şi profesorii Gimnaziului, dar, şi mai mult, de disponibilitatea elevilor, a răspuns iniţiativei Inspecţiei Ecologice Cimişlia de a dedica o zi pentru salubrizarea unui curs de apă. De fapt, alături de elevi şi profesori, au răsuflecat mânicile pentru a aduna gunoiul şi primarul, şi şeful Inspecţiei Ecologice Cimişlia, Tudor Taran.

Mai mult, au fost implicaţi şi sătenii ce au gospodării pe cursul afluentului râului Cogâlnic – ei au fost chemaţi la poartă de copiii şi îndemnaţi să strângă movilele de gunoi depozitate haotic. Ţin să remarc cei mai activi elevi - Olga Malanca, Vlad Popuşoi, Cătălina Chiriacov, Maxim Stog, Tatiana Malanca, Elena Damaschin, Victoria Strungaru etc. şi profesoarele Ana Bobeico, Ecaterina Creţu, Svetlana Guşilic, Valentina Creţu, prin munca cărora râul a devenit mai curat.


IMG_0705.JPG

După salubrizare, elevii au meritat şi o şedinţă foto!


Evident, nu este destul de a face curăţenie, dar şi de a o menţine. Astfel, elevii au susţinut chemarea responsabililor de la Inspecţia Ecologică ca la anul, de Ziua naţională „Un arbore pentru dăinuirea noastră” ca fiecare dintre ei să planteze câte un arbore de-a lungul afluentului, pe care să-l îngrijească, iar la următorul 1 septembrie să arate tuturor pomul crescut frumos.

În raionul Cimişlia, acţiuni de salubrizare a albiei râurilor au mai fost organizate în satele Selemet şi Mihailovca. Din păcate, sunt şi primării unde lucrurile stau mai prost cu curăţenia – Ciuhur-Mingir, Gura Galbenei, Javgur, Batâr.

Sperăm că exemplul elevilor de la Hârtop va fi urmat în toate satele noastre, pentru a avea o ţară curată şi sănătoasă.

Tudor TARAN, inspector-şef al Inspecţiei Ecologice Cimişlia, preluat din Revista NATURA, nr. 6, 2009