Publicat: 2009-05-14 17:03:26

Chemarea elevilor clasei a III-a “A”

2005-2015 este proclamat de ONU Deceniul Internaţional al Programului “Apa pentru viaţă”.

Apa potabilă este principala resursă naturală pentru omenire. În prezent pe pământ locuiesc circa şapte miliarde de oameni, în timp ce fiecare al şaselea locuitor al planetei nu are acces la apa potabilă sănătoasă. Dacă nu vor fi luate măsuri pentru protejarea şi economisirea apei utilizate, în curând vom simţi insuficienţă acută de apă, cu toate că 70% din suprafaţa planetei este acoperită de apă.

Problema valorificării apei trebuie privită ca fiind de primă importanţă.

La Biblioteca Publică “Ştefan cel Mare” din cartierul Botanica al municipiului Chişinău, în cadrul Programului „Temele de acasă”, şi-au luat startul un şir de activităţi, având scopul protejarea, economisirea şi folosirea raţională a apei.

Astfel, elevii din clasa a III-a “A” de la Liceul “Iulia Haşdeu”, ghidaţi de învăţătoarea Eugenia Sarabaş, învaţă a observa natura înconjurătoare, şi mai mult ca atât, sunt îngrijoraţi de gradul poluării naturii, îndeosebi a apei.

Cu mare entuziasm participă la orele de lectură, discuţii, concursuri. Sunt pasionaţi de această temă, lecturează cu plăcere cărţile propuse, ba chiar vin cu propuneri diferite pentru colegi.

Sunt deosebite eseurile şi desenele lor la tema Calătoria picăturii de apă. Picătura Valericăi Goncearenco “şi-a deschis ochişorii, s-a întins pe frunza de nuc, spunând lumii din jur “Bună dimineaţa”! “Picuţa este… ai ghicit! o picătură de apă. Ea este neastâmpărată şi foarte curioasă deoarece porneşte în călătorie să cunoasca lumea” - ne redă Lenuţa Tăvăluc. ”Picătura - din eseul Beatricei Castraveţ - poartă numele Viaţa, fiindcă ea a salvat plantele şi animalele de secetă şi uscăciune”. Ruxandra Şterbeţ ne spune: “Apa nu este necesară vieţii - ea este însăşi viaţa”!

Ingeniozitatea, creativitatea, străduinţa de a face lucruri frumoase a elevilor din clasa a III-a “A” e infinită!

Elevii clasei a III-a “A” vin cu un apel către toată omenirea: NU - POLUĂRII! PROTEJAŢI APELE! APA ESTE BUCURIA VIEŢII! Suntem obligaţi cu toţii să ocrotim apele pentru prezent şi viitor!

Victoria BULIBAŞ, Biblioteca Publică “Ştefan cel Mare”, Chişinău
Preluat din revista "Natura"